Populære sporter
All sport
Vis alt

Mener nivået i norsk fotball er høyere enn i Sverige: – Som natt og dag

Carl Henning Biørnstad

Publisert 26/03/2022 klokken 21:09 GMT+1

I februar valgte midstopper Eirik Haugan (24) å vende snuten tilbake til Molde etter nesten sju år borte fra Rosenes by. Mannen som i de siste årene har vært fast inventar i forsvaret til Östersund merker allerede nivåforskjellen.

Molde-spiller Eirik Haugan under cupkampen mot Odd i mars.

Foto: NTB

  • Se Molde - Vålerenga i 1. serierunde lørdag 2. april fra klokken 18:00 på discovery+ og MAX
Eirik Haugan har hatt en svært original karrierevei så langt. Moldenseren er kun 24 år gammel, men har allerede fått brynet seg på flere verdensstjerner ute på kontintentet.
Som 18-åring byttet han ut tilværelsen som Molde 2-spiller i Rosenes by med spill for andrelaget til Marseille i Frankrike. Haugan fikk aldri noen kamper i Eliteserien for Molde, men i Marseille fikk han en treningshverdag med kommende franske stjerner som Floriant Thauvin, Abou Diaby og Rémy Cabella.
Overraskende nok gikk turen videre fra den franske toppklubben til den norske 2. divisjonsklubben Hødd, før tidligere Viking-trener Ian Burchnall hentet han til svenske Östersund.
Les hvorfor Eirik Haugan valgte å gå fra Marseille, via Hødd og til Östersund her: – Det var ganske tilfeldig

– Som natt og dag

Nå, etter drøye sju sesonger borte fra moderklubben, er Eirik Haugan tilbake i Molde Fotballklubb. Stopperen har startet en rekke kamper i den nykomponterte backtreeren til Erling Moe denne vinteren, deriblant i de to cupkampene mot Odd (3-2) og Sarpsborg 08 (4-2).
Etter tre sesonger i Östersund er Eirik Haugan allerede klar i sin tale: Han mener nivået i Norge er betraktelig høyere enn i Sverige.
– Nivåforskjellen på treninger er som natt og dag. Tempoet er mye høyere her i Molde enn det var i Östersund, og man må være mye mer på. Spillerne er også i snitt bedre her i Norge enn de er i Sverige, sier 24-åringen til Discovery.
– Mange som mener at Allsvenskan er en bedre liga enn Eliteserien, men det er nok bare fordi interessen er større i Sverige, legger han til.

Flere gamle kjente

Eirik Haugan har siden returen til Molde i februar bodd hjemme hos foreldrene, men når Discovery slår på tråden er 24-åringen i god gang med pakkingen. Han har nemlig snart planer om å flytte inn i egen bolig.
Haugan er foreløpig storfornøyd med tingenes tilstand i hjembyen.
– Starten har vært veldig bra. Jeg har blitt tatt veldig godt i mot, både av folk jeg kjente fra folk og helt nye mennesker, meddeler stopperen, som spilte med blant annet Etzaz Hussain og Martin Linnes da han var i klubben sist. Denne sesongen kan alle tre bli viktige aktøter på et gulljagende Molde-lag.
Discovery snakket med Eirik Haugan i forbindelse med Allsvenskan-starten for et drøyt år siden, og da fikk han blant annet et spørsmål om det var en drøm å returnere til Molde en gang i framtiden.
– Jeg husker at jeg sa at det ikke var noe stor drøm, men jeg snakket med agenten min om at jeg ville til en topp tre-klubb i Skandinavia, og da er jo Molde en soleklar kandidat. Jeg er veldig fornøyd med at valget falt på Molde, sier den tidligere Östersund-spilleren.

– Midt i blinken

Molde-trener Erling Moe mener det var perfekt timing å hente Haugan nå.
– Det er en spiller som har gått den lange veien. Han dro fra oss til Marseille, fikk erfaring der, tok veien via Hødd, før han dro til Sverige. Kjempeartig å få han tilbake som en meget god midtstopper. En lokalgutt som vi heldigvis fikk hentet hjem igjen. Nå stemte timingen og det var midt i blinken for oss, forteller Moe til Discovery.
– Erling Moe mener det var perfekt timing å hente deg nå. Enig?
– Ja, enig i det. Det var perfekt timing, sånn sett. Jeg har spilt mye fem og tre bak den siste tiden, så formasjonsendringen passer meg ypperlig, svarer Haugan.
Lørdag spilte Molde mot Aalesund i det som var generalprøven før Eliteserie-sesongen. Eirik Haugan startet kampen for moldenserne, men til slutt måtte hjemmelaget kapitulere for en brennheit Sigurd Haugen. AaFK vant til slutt hele 4-2.
Mot Vålerenga i seriepremieren kan 24 år gamle Eirik Haugan få debuten i Eliteserien. Se kampen lørdag 2. april fra klokken 18:00 på discovery+ og MAX.
Sett denne?
picture

Forbløffer lagkameratene med skjult talent: – Beundringsverdig

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame