Kritikken haglet i tysk drømmeåpning: – Blir nesten sint

Joakim Opphus

Oppdatert 14/06/2024 klokken 22:57 GMT+2

«Die Mannschaft» fikk en drømmestart på mesterskapet på hjemmebane. Men én situasjon i åpningskampen fikk ekspertene til å reagere.

Ilkay Gündogan i store smerter etter å ha blitt taklet stygt.

Tyskland - Skottland 5-1 (3-0)
Julian Nagelmanns menn vant på overbevisende vis, men det var noen annet som fikk en helt fotballverden til å reagere.
Nemlig skotske Ryan Porteous sin takling av Barcelona-spiller Ilkay Gündogan som endte med både straffespark og rødt kort like før pause.
– Avskyelig takling, skriver Rio Ferdinand på X.
– Takk Gud for at det beinet ikke brakk rett av, sa TV 2s ekspertkommentator Jesper Mathisen.
Også i Sverige og Danmark reagerte ekspertene.
– Det er et blodrødt kort, sa Albin Ekdal i svenske TV4s studio.
– Jeg blir nesten sint når jeg ser det. Det er et så farlig spill, sa studiokollega Vicki Blommé.
– Det er en veldig voldsom takling. Det er et fortjent rødt kort, sa TV 2 Danmarks Nicoline Sørensen, som fikk støtte av tidligere Eliteserie-profil David Nielsen:
– Det er et veldig, veldig viktig rødt kort, for dette er situasjoner som er så farlige. Når du har en spiller som avslutter og en spiller som kommer inn i ham på den måten. Og hvis forsvarsspilleren bare har frie tøyler til å gå helt amok i disse handlingene... Det er derfor det er et viktig kort fra dommeren.

Drømmestart

Bayer Leverkusens stjerneskudd Florian Wirtz sendte Allianz Arena i München til himmels allerede etter ti minutter. Toni Kroos vendte spille med en flott crosspasning til høyreback Joshua Kimmich. Han fant Wirtz som hadde dratt seg fri like utenfor 16-meteren. På en touch plasserte han ballen nede i det venstrehjørnet. Skottland-målvakt Angus Gunn fikk noen fingre på ballen, men han klarte bare å slå den i stanga og i mål.
Like før man hadde passert 20 minutter kom også det andre målet for vertsnasjonenen. Også denne gangen var det et 21 år gammel stortalent som viste seg frem.
Kai Havertz ble spilt igjennom på flott vis. Istedenfor å skyte selv valgte Arsenal-spissen å spille inn til Jamal Musiala som stå alene på 11-metersmerket. Han brukte en touch før han banket ballen over hodet på Gunn.

Så rødt etter skrekktakling

En dominant førsteomgang av tyskerne ble fullbyrdet like før pause. Ilkay Gundogan ble grisetaklet av Ryan Porteous inne i feltet. Etter to VAR-sjekker, en for potensiell straffe og en for et mulig rødt kort, ble det skotten sendt i garderoben, mens hjemmelaget fikk straffe. Havertz var sikker fra 11-meteren og satte inn 3-0.
– Du kan ikke forsvare den taklingen. Det er skammelig. Det er rødt kort, en beinbrekker. En skandaløs takling. Du kan ikke takle slik i noen tidsepoke i fotball. Han vet hva han prøver å gjøre, han går så høyt, sa tidligere Celtic-spiss Chris Sutton hos BBC.

Her blir Ilkay Gündogan taklet av Skottlands Ryan Porteous.

Trøstemål

Skottland med ti mann hadde ikke mye å by på i andre omgang. Tyskerne spilte seg til flere gode sjanser.
I det 69. spilleminutt fik innbytter Niclas Füllkrug drømmetreff og banket ballen i krysset fra liken utenfor boksen.
Noen minutter senere trodde han at han hadde sitt andre EM-mål, men målet ble korrekt annullert for offside etter en VAR-sjekk.
Istedenfor var det skottene som fikk seg et ganske så ufortjent trøstemål på tampen. En uheldig Antonio Rudiger headet ballen i eget nett etter et skotsk frispark.
Men på overtid fikk tyskerne det femte målet til slutt. Emre Can plasserte ballen nydelig i det lengste hjørnet etter et strålende angrepsspill.