Beskylder eget forbund for forskjellsbehandling: – Klart partisk

Joakim Opphus

Publisert 23/05/2024 klokken 08:08 GMT+2

Det er uro i det ecuadorianske sykkelmiljøet. Regjerende olympisk mester på fellestart, Richard Carapaz, langer ut mot eget forbund og beskylder dem for forskjellsbehandling.

Medaljevinnerne Wout van Aert (sølv), Richard Carapaz (gull) og Tadej Pogacar (bronse) fra fellesstarten i Tokyo-OL.

Foto: Getty Images

Følg OL i Paris på Eurosport.no, TVNorge og den nye strømmetjenesten Max! 
Konflikten mellom Carapaz og de ecuadorianske sykkelforbundet (FEC) omhandler den ene plassen som landet har til rådighet under sykkelkonkurransene i sommerens OL i Paris.
Den plassen står mellom regjerende OL-vinner Carapaz og INEOS Grenadiers-rytter Jhonatan Narváez som for øyeblikket gjør det godt i Giro d'Italia.
Richard Carapaz gikk i starten av mai ut i flere intervjuer å uttrykte sin misnøye mot det ecuadorianske sykkelforbundet, ifølge sykkelnettstedet GCN.
Carapaz mener uttaksprossen og kriteriene favoriserer Narvaez, og at forbundet aktivt ønsker å ta ut Narváez over ham.

Urettferdig uttaksprosess

Mandag publiserte Carapaz en offisiell uttalelse på sin Instagram-konto. Der kommer han med krass kritikk mot eget forbund.
«Jeg vil gjøre det klart at jeg aldri har motsatt meg at det utarbeides et regelverk for utvelgelsesprosessen, men regelverket som FEC har laget, er imidlertid klart partisk og mangler de grunnleggende prinsippene for rettferdighet», står det blant annet i uttalelsen.
Carapaz trekker frem at uttaksprossen og kriteriene fra forbundet side er formet til fordel for Narváez.
Det ecuadorianske forbundet skisserte i mars sin uttaksprotokoll, som i tillegg til en «teknisk analyse» fra hovedtreneren inneholder objektive resultatbaserte kriterier, der nøkkelen er antall UCI-poeng oppnådd mellom 1. januar og 21. mai i år. Det er basert på både UCIs individuelle verdensranking og verdensrankingen for endagsritt.
picture

Richard Carapaz og Jhonatan Narvaez deltok sammen under OL i Tokyo.

Foto: Getty Images

Favoriserer Narváez

De to listene er basert på et løpende poengsystem som man tjener over de siste 12 månedene. Der er Carapaz rangert høyere enn Narváez.
Men hvis man kun ser på inntjente poeng fra starten av 2024, ligger Narváez langt foran. På verdensrankingen har han 870 UCI-poeng mot Carapaz' 529, mens han på endagsrankingen har 375 poeng mot Carapaz' 200.
Det er derfor Carapaz mener forbundet har lagt til rette for landsmannen Narváez.
«Poengene har blitt tatt i betraktning fra og med januar, men kriteriene ble ikke offentliggjort før i mars, da det allerede var en forskjell i poeng mellom utøverne. Det er tydelig at regelverket som er laget av FEC kun har kriterier som favoriserer landsmannen min, og utelater enhver objektiv og rettferdig vurdering. Dette burde ha blitt utstedt på slutten av de olympiske leker i Tokyo eller på slutten av forrige sesong, da alle utøvere startet med null poeng og kunne planlegge sesongen vår rettferdig», mener Carapaz.
Han sier at systemet ser ut til å være «designet for å holde meg ute av Paris og frita presidenten i FEC fra ethvert ansvar».
Han forteller også at han er den ecuadorianske rytteren som har bidratt klart mest for å sikre landet kvoteplassen i OL.
picture

Sjokkseier på første Giro-etappe

Intern etterforskning

I verdensmesterskap har regjerende vinner automatisk en plass i mesterskapet påfølgende år. Slik er det ikke i OL. FEC og idrettsforbundet i Ecuador skal i starten av april ha bedt om en ekstra kvoteplass i OL.
Det er alt for sent mener Carapaz.
«Siden 17. oktober har FEC visst at Ecuador bare ville ha én olympisk kvote. Denne forsinkelsen er nok et tegn på den manglende interessen de har hatt for å ta meg ut. Deres mangel på åpenhet og kommunikasjon opprettholder bare tvilen om en upartisk prosess. Derfor ber jeg idrettsdepartementet om å snarest gripe inn for å etablere en rettferdig og åpen uttaksprosess, helt fri for favorisering eller forskjellsbehandling».
Etter Carapaz sin uttalelse mandag har idrettsforbundet satt i gang en intern etterforskning av uttakprosessen til sykkelforbundet.
picture

Kristoff spurtar inn til siger i Belgia

Skuffet over Carapaz

Tirsdag kom også landsmann Narváez ut med en egen uttalelse på både Instragram og X.
«Jeg vil uttrykke min overraskelse og skuffelse over at kolleger i idretten har gått til angrep på meg, en oppførsel som er fremmed for meg og i strid med mine prinsipper. Jeg er svært opptatt av integritet, respekt og kameratskap, verdier som er hjørnesteinene i min karriere. Min tilnærming har alltid vært å fremme et positivt og konstruktivt idrettsmiljø; jeg vil aldri ty til destruktiv kritikk eller konfrontasjon, skriver han på Instagram.
På X skriver ber han idrettsforbundet om at beslutningen som tas er «uten press» fra ytre faktorer og «i landets beste interesser».
Narváez ble nummer 47 i forrige OL hvor både han og Carapaz representerte Ecuador. 27 år gamle Narváez vant i vinter det ecuadorianske mesterskapet foran Carapaz.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame