Populære sporter
All sport
Vis alt

Oversikt: Dette er de beste norske vinnersjansene i årets Tour

Joakim Opphus

Oppdatert 06/07/2023 klokken 10:32 GMT+2

Discoverys sykkelekspert under årets Tour de France, Carl Fredrik Hagen, har sett nærmere på hver etappe i årets Tour de France. Dette er etappene han mener er de beste mulighetene for de norske rytterne i årets ritt.

Alexander Kristoff, Edvald Boasson Hagen og Tobias Halland Johannessen. Foto: NTB og Getty Images

Foto: Other Agency

Aldri har Norge hatt flere nordmenn på start i en Tour de France enn hva tilfellet er i årets utgave. Åtte norske ryttere fordelt på Uno-X, UAE Team Emirates og TotalEnergies stiller til start i verdens største sykkelritt.
Den norske proffsyklisten Carl Fredrik Hagen og hans lag Q36.5 fikk ikke plass i årets ritt. Istedenfor blir han å høre på Discoverys sendinger under Tour de France som ekspertkommentator.
Mannen med den beste norske sammenlagtplasseringen i en Grand Tour (sammen med Andreas Leknessund) har dermed tatt på seg analysehatten og sett nærmere på de 21 etappene i årets Tour og hva som er de største sjansene for en norsk seier.
De norske sjansene på hver etappe er rangert med et terningkast, hvorav terningkast 6 indikerer en meget god mulighet for norsk seier, mens på terningkast 1-etapper er sannsynligheten meget lav.
Vurderingene ble gjort før starten på årets Tour.

Etappe 6: Tarbes - Cauterets-Cambasque (144,9 km)

En ny kort og intensiv dag i Pyreneene på etappe 6 hvor rytterne skal over 2000 meter for første gang i årets Tour når de skal opp beryktede Col du Tourmalet (17,1 km med 7,3%). Hagen tror det er Træen som er den beste norske sjansen på en etappeseier, men mye avhenger av dagsformen og kanskje de kan snike seg litt unna, mens favorittene ser på hverandre.
SISTE: Torstein Træen pådro seg et brudd i albuen tidligere i Touren og er etter all sannsynnlighet ikke en aktuell mann for seier på etappen.
– Begge er gode i lange bakker, men i år har Torstein klatret bedre enn Tobias i de lengste stigningene. Det viste han i Dauphine. Mye avhenger rett og slett på hvem som har beina av de to på denne dagen. Hvis begge har en bra dag og sitter i første gruppa så er det ikke sikkert at de andre vil følge dem hvis en av de angriper, man vet aldri.
Hagen tviler på at et brudd vil klare å holde unna og at det vil bli en dag for sammendraget og at det er der de største sjansene for en norsk seier eventuelt ligger.
– Tourmalet er et sinnssykt langt og tøft fjell. Det er for det meste en jevn stigning, også er høyden helt klart en faktor. Det kan skje ting når du skal gi bånn gass på drøye 2000 meter. Den siste stigningen går litt i trappetrinn, men den er fortsatt hard og avsluttes med 7 prosent i snitt de siste 5 kilometerne. Det er en usedvanlig hard første uke.
Hagen er samtidig inne på at de danske rytterne i Uno-X, Jonas Gregaard og Anthon Charmig, er faktorer når de kommer til norske vinnersjanser og hva som blir deres roller den første uken av Touren.
Norske vinnersjanser: 3
Slik er løypeprofilen:
picture

Tour de France 2023: Slik er etappe 6

Etappe 7: Mont-de-Marsan - Bordeaux (169,9 km)

Ned igjen fra høyden på dag sju og en klassisk spurtetappe med målgang i Bourdeaux.
– Her er det norske muligheter med Edvald (Boasson Hagen), Alex (Kristoff) og Søren (Wærenskjold).
Discoverys ekspert tror det at rytterne har vært igjennom noen fjelletapper kan tale til fordel for nordmennene og spesielt Kristoff.
– Jo lenger ut i rittet du kommer, desto mer slitne er folk og da blir vinnersjansene til Alex bare større.
Norske vinnersjanser: 4
Slik er løypeprofilen:
picture

Tour de France 2023: Slik er etappe 7

Etappe 8: Libourne - Limoges (200,7 km)

Også etappe 8 kan fort ende i en massespurt, men Hagen trekker frem Rasmus Tiller og Wærenskjold som en joker på etappen med en litt småkupert siste tredel av etappen til Limoges.
– Jeg tenker at Rasmus er en kandidat på denne etappen. Han er veldig god i sånne små knekkere. Han er smart og hvis det blir angrep fra en type som Wout van Aert så kan han følge. Det kan for så vidt Søren og.
Han utelukker heller ikke Kristoff eller Boasson Hagen på etappen. Med andre ord er dette en etappe med mange norske seiersmuligheter.
Norske vinnersjanser: 5
Slik er løypeprofilen:
picture

Tour de France 2023: Slik er etappe 8

Etappe 9: Saint-Léonard-de-Noblat - Puy de Dôme (182,4 km)

Det bli en eksplosiv dag når rytterne skal opp det vulkanske fjellet Puy de Dôme. Hagen tror igjen at dette blir en dag for Tadej Pogacar, Jonas Vingegaard og co.
– Det blir en ganske heftig dag for GC-rytterne (General classification). Dette er en etappe dersom Pogacar har den gule trøya at vi vil se Vegard Stake Laengen i full blomst i front av feltet inn mot Puy de Dôme. Men norske vinnersjanser der tror jeg ikke er så store.
Norske vinnersjanser: 2
Slik er løypeprofilen:
picture

Tour de France 2023: Slik er etappe 9

Etappe 10: Vulcania - Issoire (167,2 km)

Rittets første hviledag er overstått og det blir en litt brutal dag tilbake på sykkelen med over 3000 høydemeter på de 167 kilometerne til Issoire. Men det er en fin dag for norske muligheter, mener Discovery-eksperten.
– Det er opp og ned hele dagen og en rask avslutning. Det er en fin dag for et brudd. Dersom bruddet går i de litt flatere partiene av etappen så er det en fin dag for Edvald, Rasmus og Søren. Jeg holder også en liten knapp på Jonas Abrahamsen. Dersom bruddet går i den første bakken så er det nok kanskje Torstein og Tobias som har best mulighet for å komme avgårde.
– Det er ikke alt for bratte bakker heller, så det åpner jo muligheten for flere av de norske.
Norske vinnersjanser: 5
Slik er løypeprofilen:
picture

Tour de France 2023: Slik er etappe 10

Etappe 11: Clermont-Ferrand - Moulins (179,8 km)

En litt mer spurtvennlig dag på etappe 11 selv om terrenget går mye opp og ned, men på papiret ligger det an til en spurt, enten fra en mindre gruppe eller feltet.
– Det er klart at den kan bli for hard for noen, men Søren og Rasmus bør henge med og kanskje også Alex og Edvald dersom ikke det settes altfor stor fart i det kuperte terrenget.
Norske vinnersjanser: 4
Slik er løypeprofilen:
picture

Tour de France 2023: Slik er etappe 11

Etappe 12: Roanne - Belleville-en-Beaujolais (168,8 km)

En ny kupert dag som legger til rette for et brudd. Minner en del om den tiende etappen, men med enda litt lengre og brattere stigninger. En god dag for flere norske ryttere, tror eksperten.

– Jeg tenker at dette er en brudd-dag og er egentlig ganske lik etappe 10, mener Hagen som trekker frem Wærenskjold, Tiller, Boasson Hagen, Træen og Halland Johannessen som aktuelle ryttere til et brudd og en mulig etappeseier.
Norske vinnersjanser: 5
Slik er løypeprofilen:
picture

Tour de France 2023: Slik er etappe 12

Etappe 13: Châtillon-Sur-Chalaronne - Grand Colombier (137,8 km)

Alpene og fryktede Grand Colombier er hva som står på menyen Frankrikes nasjonaldag, 14. juli. Et beinhardt fjell med en gjennomsnittlig stigningsprosent på 7,1 over 17,4 kilometer. En dag for sammendraget, mener Hagen.
– Det er en GC-dag med små sjanser for at et brudd skal overleve. Det er en kort etappe som kommer til å bli knallhard. Det er mulig for Torstein og Tobias å henge med så lenge som mulig, men norske vinnersjanser er nok rimelig lave.
Norske vinnersjanser: 2
Slik er løypeprofilen:
picture

Tour de France 2023: Slik er etappe 13

Etappe 14: Annemasse - Morzine les Portes du Soleil (151,8 km)

Dag to i alpene blir ikke noe enklere med tre 1.-kategoristigninger og en HC-stigning.
– Om dette blir en ny GC-dag eller et brudd er vanskelig å si. Kanskje med tanke på at det kommer en hviledag etter etappe 15 så er det muligens et brudd som gjør opp om seieren på etappe 14 og sammenlagtskamp igjen på etappe 15. Det blir mye spekulasjon så klart, men på papiret passer etappen veldig bra for både Tobias og Torstein.
Norske vinnersjanser: 4 (forbehold om at et brudd går inn)
Slik er løypeprofilen:
picture

Tour de France 2023: Slik er etappe 14

Etappe 15: Les Gets les Portes du Soleil - Saint-Gervais Mont-Blanc (179 km)

Rytterne er inne i Tourens siste uke og det venter en ny dag hvor det er vanskelig å spå om det blir et brudd eller en sammenlagtrytter som er først i mål. Det er en etappe som igjen passer Træen og Halland Johannessen bra ifølge Hagen, men at det er mye faktorer som spiller inn dersom det skal bli norsk jubel.
– Hvor tett ligger de (Træen og Halland Johannessen) i sammendraget, hvilket lag tar ansvar i feltet, hvor offensivt må man sykle og hvordan er beina etter to uker med hardkjør er jo noen av faktorene for at en av dem skal lykkes. For meg er den største sjansen for etappeseier for Torstein eller Tobias gjennom et brudd.
– Hvis det viser seg at det blir en sammendragskamp på både etappe 14 og 15 så er nok norske vinnersjanser ganske små. En type 2 eller 3 på skalaen, sier Hagen.
Norske vinnersjanser: 4 (forbehold om at et brudd går inn)
Slik er løypeprofilen:
picture

Tour de France 2023: Slik er etappe 15

Etappe 16 (Tempo): Passy - Combloux (22,4 km)

Etter hviledag nummer to kommer rittets første og eneste tempoetappe. En 22,4 kilometer lang bakketempo blir en ekstremt viktig dag for sammenlagtskanonene, men for de med norsk pass blir det en rolig dag, mener Hagen.
Søren Wærenskjold tok nylig sin første NM-tittel på tempo, men det var i mye flatere terreng i løypen i Sandnes.
– Søren er vanvittig god på tempo, men dette er en bakketempo og det blir for tøft for de norske å vinne.
Norske vinnersjanser: 1
Slik er løypeprofilen:
picture

Tour de France 2023: Slik er etappe 16

Etappe 17: Saint-Gervais Mont-Blanc - Courchevel (165,7 km)

Den siste testen i alpene før et par flatere etapper venter. Rytterne skal helt opp på 2300 meter over havet på Col de La Loze (HC-kategori) som for øvrig er Tourens høyeste punkt. Totalt er stigningen 28,1 kilometer og er siste fjell på en dag med ytterligere to 1.-kategorier og en 2.-kategorier.
Med en tøff bakketempo i beina til favorittene lukter det litt en dag for bruddet og Træen og Halland Johannessen.
– Det er lov å håpe på brudd. Kommer Torstein og Tobias med der så er det absolutt muligheter.
Norske vinnersjanser: 5
Slik er løypeprofilen:
picture

Tour de France 2023: Slik er etappe 17

Etappe 18: Moûtiers - Bourg-en-Bresse (184,9 km)

Etter seks etapper i et kupert landskap er det endelig en mulighet for spurterne igjen på etappe 18. Så gjenstår det å se hvor mange som har klart å komme seg gjennom med fortsatt friske bein.
– Her blir det nok en spurt. For Uno-X sin del så må de velge hvem de skal gå for og hvem som har de beste beina av Alex, Søren og Rasmus. Edvald har igjen muligheten dersom laget ønsker å kjøre for ham.
Funfact: Thor Hushovd tok sin første etappeseier i Tour de France i nettopp Bourg-en-Bresse tilbake i 2002.
Norske vinnersjanser: 4
Slik er løypeprofilen:
picture

Tour de France 2023: Slik er etappe 18

Etappe 19: Moirans-en-Montagne - Poligny (172,8 km)

En etappe som kan minne litt om etappe 10 med en 3.-kategori, Côte d'Ivory (2,3 km med 6,2%), som kommer ca. 30 kilometer før mål. Mye avhenger av hvilke spurtere som er igjen og om spurtlagene ønsker å kjøre for en etappeseier.
– Det er en interessant etappe. De beste spurterne må henge med over den bakken. For meg er Søren og Rasmus gode kandidater der.
Norske vinnersjanser: 4
Slik er løypeprofilen:
picture

Tour de France 2023: Slik er etappe 19

Etappe 20: Belfort - Le Markstein (133,5 km)

Her skal Tour de France 2023 avgjøres dersom - den allerede ikke er det. Seks stigninger på kun 133 kilometer betyr en intensiv etappe med høy fart fra start av og et brudd skal slite å holde unna for favorittene, tror Hagen.

– Her skal Pogacar og Vingegaard og resten av sammenlagtsrytterne denge løs på hverandre for siste gang. Det er en brutal nest siste dag, sier Discoverys ekspert som ikke tror det er nevneverdig store norske sjanser for seier.
Norske vinnersjanser: 2
Slik er løypeprofilen:
picture

Tour de France 2023: Slik er etappe 20

Etappe 21: Saint-Quentin-en-Yvelines - Paris (Champs Elysées) (115,1 km)

Som alltid så avluttes tre uker med blod, svette og tårer på paradegaten i Paris, Champs Elysées. Noe som tradisjonelt har vært en etappe som har høstet stor norsk suksess tidligere.
Thor Hushovd vant i 2006. Han fulgte opp med en 2. plass i 2007, 5. plass i 2008, 6. plass i 2009 og en 7. plass i 2010.
Edvald Boasson Hagen ble kun slått av Mark Cavendish på Champs Elysées i 2011. Både i 2015 og 2016 ble han nummer fire. I 2017 ble han nummer tre, før han tok en ny fjerdeplass i 2018. Hans hittil siste topp 5-plassering i Paris kom i 2019 hvor han ble nummer fem.
Men det er Alexander Kristoff som er nordmannen som har de beste resultatene å vise til fra Tourens siste etappe. I 2018 gikk han helt til topps på etappen. Han står også med en 2. plass fra 2014, 3. plass fra både 2015 og 2016, 5. plass i 2017, 4. plass fra 2020, og en ny 3. plass fra 2022.
– Det er en velkjent etappe for både Alex og Edvald. De vet hva det går i. Begge har hatt mange toppresultater på Champs Elysées, så begge to har absolutt gode muligheter der.
Norske vinnersjanser: 5
Slik er løypeprofilen:
picture

Tour de France 2023: Slik er etappe 21

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame